Calea Șamanului este mai mult decât o simplă carte, este o mică școală pentru cei ce doresc să adopte acest mod de viață, după cum autorul accetueaza în titulu: un ghid pentru putere și vindecare. Tehnicile oferite în carte sunt exerciții simple menite să -ți ofere puterea disponibilă fiecăruia, și prin această , protecție împotrivă intruziunilor exterioare pe care le numim “boli”.

Titlu: Calea Samanului – Un ghid pentru putere și vindecare

Titlu original: The Way of the Shaman

Scriitor: Michael Harner

An apariţie: 1980

Editura: Herald

Traducător: Marian Stan

Format: 13 x 20 cm

Pagini: 256

Calea Şamanului

Este o lectură scurtă, 253 de pagini, și foarte ușoară de citit. Încă din primile pagini, prin informația oferită de autor, te surpinde să afli cât de răspândit este șamanismul în lumea modernă și faptul că acesta a renăscut după o perioadă îndelungată în care a fost persecutat de diferite trenduri religioase, dogmatice sau științifice.

Am fost plăcut impresionat să aflu că împărtășesc aceeași descriere a șamanismului precum autorul, și încerc să o redau aici cât mai obiectiv posibil: Șamanismul nu este o religie sau o doctrina, nu este o venerare a unui element sau zeu, șamanismul este un mod de viață armonic cu lumea înconjurătoare, cu semenii noștri, cu animalele, cu plantele, cu această minunată Ființă Vie pe care o numim Pământ, iar șamanul este un om al Cunoașterii, care și-a dedicat viață în a înțelege lumea înconjurătoare și conexiunea noastră cu această, în a accesă puterea disponibilă nouă și a ajută prin această comunitatea din care face parte.

Autorul accentuează faptul că diferitele popoare ce practicau acest mod de viață, despărțite de timp și spațiu (de exemplu triburile din Amazon față de popoarele din Siberia) și cu o cultură diferită în multe aspecte, se asemănau puternic în tehnicile șamanice.

Având în vedere că șamanismul este un mod de viață în armonie cu lumea ce ne înconjoară, este o deducție logică că limbajul de comunicare cu această lume înconjurătoare să fie același, indiferent de timp și spațiu, de unde rezultă și asemănarea în tehnicile practicate în diferite colțuri ale lumii.

Un ghid pentru putere şi vindecare

“Samanii – pe care noi, în lumea “civilizata”, i-am numit “tamaduitori” și “vraci” – sunt păstrătorii unui corpus remarcabil de tehnici străvechi pe care le folosesc pentru a obține și menține starea de bine și vindecare pentru ei insasi și alți membri ai comunităților lor”.Harner furnizează un adevăr ghid pentru aceste tehnici, făcând din Calea Șamanului o mică școală pentru acest mod de viață, exerciții și tehnici pentru a atinge prin acestea promisiunile pe care șamanismul le oferă – acumulare de putere și vindecare – atât emoțională cât și fizică.

Cartea este mai mult decât o lectură, este o poartă spre modul de viață și cunoașterea șamanica, cu referință la cei mai importanți scriitori care au aprofundat acest subiect, îi amintesc aici pe Carlos Castaneda și Mircea Eliade, iar dacă doriți să aprofundați acest mod de viață – șamanismul – găsiți în carte toate referințele necesare.

Calatoria Samanica

Harner prezintă tehnici folosite în diferite colțuri ale globului pentru a realiză această călătorie șamanica necesară pentru găsirea sau recuperarea spiritului protector. Pentru șamani, spiritul protector sau tutelar, este cel care asigură un corp impregnant cu putere care te face rezistent la intruziunile forțelor exterioare, intruziuni numite “boli” în cunoașterea noastră.

Pentru mine a fost tot ce aveam nevoie pentru a încerca. Majoritatea călătoriilor șamanice implică o tobă șamanica folosită pentru a creă un ritm de bătăi de tobă, necesare intrării în starea de conștientă șamanica. Binenteles, nu aveam o tobă șamanica, iar să găsești un sămân cu o tobă la 11 noaptea e mai greu decât să găsești un unicorn. Puteți să găsiți o înregistrare audio sau video în mediul online cu ritmuri de tobă, eu asta am făcut și am intrat în meditație.

Cu căștile în urechi, pe ritmuri de tobă, eram în prima mea călătorie șamanica, coborând prin tunel spre “lumea inferioara”. Totul s-a întâmplat foarte rapid și am fost față în față cu animalul meu de putere într-o lume abstractă și necunoscută. În acel moment am deschis ochii și am ieșit din meditație fericit că am reușit să fac călătoria.

Am adormit pe vise despre șamanism și ritmurile de tobă încă erau prezente în fundal.

A două zi de dimineață, uitându-mă în telefon, îmi apare pe pagină de Facebook un eveniment Meditație cu Tobă Șamanica – Calatarie pentru animalul de putere. Am fost la event și a fost una dintre cele mai puternice meditați pe care le-am experimentat, urmând a merge de fiecare data când se organizează. Și tot prin această carte am găsit un sămân a cărui bătaie de tobă îmi induce unele dintre cele mai puternice meditații.

Cartea lui Harner este o carte sinceră, și foarte bine documentată, iar dacă la început ești surprins să afli din informația oferită cât de răspândit este șamanismul în lumea modernă, după ce o citești ai toate șansele să găsești un sămân în apropiere.

De unde pot cumpara cartea online?

Ne dorim să furnizam cele mai bune informații și mai jos aveți link-uri către diferite librării online de unde puteți cumpără cartea. Prețurile și disponibilitatea se schimbă în funcție de promoțiile și reducerile oferite, verificați fiecare librărie pentru a află ofertele finale.

Dacă ți-a plăcut articolul și dorești să comanzi cartea ne-ar face plăcere să o achiziționezi prin link-urile de mai sus. Primim un mic comision de la unele librării și prin asta ne ajuți să scriem în continuare aceste recenzii.

Noi preferăm și va recomandăm librăriile Cărturești, atât pentru cumpărături fizice cât și online. Ne place că susțin cartea în mediul urban prin conceptul lor și probabil este singură librărie unde găsești ce cauți, foarte rar ne-am lovit de “stoc epuizat” sau “indisponibil”, și pentru asta preferăm sa-i susținem prin a cumpără de la ei.

În plus, economisiți 15.00 lei la transport prin ridicare din librăriile Cărturești.

Lasă un răspuns

Dealerul tău de cristale